Jovino Nieuws

Het laatste nieuws over Jovino Import, interessante wijn updates en meer!

Portugese diversiteit te zien naarmate de export stijgt

12 09 2023

Portugese diversiteit te zien naarmate de export stijgt

Portugese diversiteit te zien naarmate de export stijgt Door Jo Gilbert Gepubliceerd: 12 september, 2023 De breedte van de diversiteit van Portugal was gisteren volledig te zien in Londen, waar lagere opbrengsten, goede waarde en nieuw opkomende druivenrassen een interessant beeld vormden van een van 's werelds snelst groeiende populariteitsregio's. De recente liefdesrelatie van het Verenigd Koninkrijk met Portugese wijnen is al enkele jaren in ontwikkeling. Volgens Wines of Portugal, dat gisteren (11 september) zijn herfstproeverij in Belgravia hield, zag de wijnexport van het land in de eerste helft van 2023 een aanzienlijke opleving van de Britse export, met een groei van 18,15% in volume en 43,85% in waarde, ter waarde van € 43,5 miljoen. Voortbouwend op deze stijging waren in totaal 23 wijnproducenten te zien, die bijna 200 wijnen presenteerden, die negen subregio's vertegenwoordigden. Lees meer: De steile leercurve van de Douro Veel van deze regio's waren te zien tijdens een masterclass georganiseerd door Dirceu Vianna Junior MW, de eerste Zuid-Amerikaanse man die de Master of Wine-titel behaalde. Tijdens de masterclass 'Modern Premium and Authentic Classic Wines of Portugal' wilde Junior zich sterk maken voor Portugal als "het meest diverse land ter wereld voor wijnen". Hij voegde eraan toe: "Portugal is kleiner dan Californië, ongeveer de afstand van San Franscico naar LA, en het Verenigd Koninkrijk is tweeënhalf keer groter. Bordeaux heeft ongeveer 120.000ha onder wijnstokken, terwijl heel Portugal op zichzelf heeft 190.000ha. "Toch heeft het 250+ inheemse druivensoorten en een enorme hoeveelheid klimatologische diversiteit, van Atlantische koele briesjes in het westen helemaal tot een continentaal klimaat met hoge temperaturen en lage regenval in het oosten, plus een mediterrane invloed met droge zomers en milde winters. "Er valt altijd wel iets te ontdekken. Als mensen bijvoorbeeld schoolboeken lezen, denken ze misschien dat de Douro gemakkelijk is: hij heeft leisteengronden ... of toch wel? Het heeft 60 verschillende soorten leisteen, plus granieten... en kalksteen, dat er precies zo uitziet als Chablis. Dan zijn er nog de druiven zelf. Een paar jaar geleden waren er 197 verschillende klonen van Touriga Nacional. Onlangs is dat aantal gestegen tot 300 – en ze gedragen zich allemaal heel anders." Om een deel van deze diversiteit te benadrukken, varieerden de wijnen van een Loureiro van Vinho Verde - een indrukwekkend drogere, serieuzere kijk op wat meestal wordt gezien als een eenvoudige, fruitige wijn - helemaal tot een lager alcoholpercentage (12%), elegante Niepoort-rode blend van de Douro en een Baga-geleide blend uit 1996, die een deel van de levensduur van Bairrada liet zien. Een van de meer verrassende inzendingen was een door Encruzado geleide melange uit de regio Dão, die indruk maakte met zijn waarde en hoog zuur, gecombineerd met Bourgondische nootachtige, gekruide tonen. Nauwelijks bekend een decennium geleden, is de druif gegroeid van 220ha in 2013 tot 1.000ha in vandaag en is een van de meer opwindende ontwikkelingen die de afgelopen tijd uit het land zijn gekomen, samen met Loureiro. "Alvarinho is op dit moment overal, maar producenten zijn erg enthousiast over Loureiro. De wijnstokken zijn krachtig en van nature hoogproductief, maar verminderen de opbrengsten en het maakt een serieuze wijn," zei Junior. Over het algemeen is de trend naar lage opbrengsten duidelijk. Niepoort's Museu dos Lagares 2019 is slechts 5hls/ha. Hoewel dit zeker een uitschieter is in termen van extremiteit, vertoonden de wijnen in het algemeen een beweging naar lagere opbrengsten in het streven naar kwaliteit; en varieerde van de Mouchão Vintage 2016 gemaakt van Alicante Bouschet en Trincadeira op ongeveer 25hls / ha, tot Caves São João's Quinta Poço do Lobo Reserva 1996, op 50hls / ha. De masterclass van gisteren viel ook op door een optreden van Julia Harding MW, co-auteur van The Oxford Companion to Wine. Vers van de release van de nieuwe editie sloot Harding de sessie af door eindelijk haar Wines of Portugal Personality of 2022-award mee naar huis te nemen, nadat ze vorig jaar de gong niet persoonlijk in ontvangst kon nemen. Harding, een lange tijd voorvechter van Portugese wijnen, zei dat ze het "verontrustend" vindt als de wijnen op grote schaal worden geschilderd "als goedkoop en gemaakt voor een prijspunt. Dat is dus niet waar."

Lees verder
Jovino Your Taste

13 06 2023

Hier zijn de beste wijndomeinen ter wereld

Hier zijn de beste wijndomeinen ter wereld Het succes van The World's 50 Best Restaurants heeft de organiserende mediagroep op een nieuw idee gebracht: een top 50 van de beste wijndomeinen ter wereld. Zal dit hetzelfde wereldwijde succes oogsten? En wordt hier ook de Franse hegemonie doorbroken? Wijn is een mythische drank, maar ook een wereldwijde business. Elk jaar wordt er om en bij de 25 miljard liter wijn geproduceerd, wat een globale omzet tussen 300 en 350 miljard dollar vertegenwoordigt. Geen wonder dat de Britse mediagroep William Reed, gespecialieerd in de voeding- en drankensector, hier brood in zag. Ze hadden bovendien al een bijzonder succesvol concept neergezet, dat eenvoudig gekopieerd kon worden: The World's 50 Best Restaurants. En is wijn niet de drank die spontaan met tafelen wordt geassocieerd? "The World's Best Vineyards" was geboren. Opmerkelijk is dat het cijfer 50 in de benaming niet voorkomt, terwijl het wel degelijk om een top 50 gaat. "We wilden niet al te zeer de link met The World's 50 Best Restaurants benadrukken", zegt Andrew Reed, managing director van de vijfde generatie in deze mediagroep, die persoonlijk de wijnjournalisten van overal ter wereld ontvangt. Gelijkenissen zijn er nochtans op meerdere vlakken. Zo werkt The World's 50 Best Restaurants elk jaar samen met een stad om de prijsuitreiking te organiseren, The World's Best Vineyards kiest een wijnstreek als partner. Zowel wijnstreken als steden hebben er immers economisch belang bij om toeristen aan te trekken, en zulke events kunnen daarbij helpen. Ze dragen dan ook financieel bij om het event te organiseren. Voor deze editie werd Rioja gekozen. "Omdat het dé historische wijnstreek van Spanje is", zegt Reed, "en omdat Spanje het land is met de tweede grootste wijnproductie ter wereld, na Italië." Bodega's zijn hier al vele generaties eigendom van dezelfde familie, en blijven zweren bij traditionele wijnmaakmethodes. In de aanloop naar de ceremonie krijgen de wijnjournalisten een rondleiding langs een aantal van deze bodega's. De architectuur ervan is vaak spectaculair. Toparchitecten als Gehry, Calatrava en Mazières hebben in Rioja dure en schitterende constructies neergezet. "Alleen al om die reden trekt de regio jaarlijks bijna één miljoen wijntoeristen aan", aldus Reed. De prijsuitreiking vindt plaats in Bodegas Beronia, een futuristisch en ecologisch wijnproject dat Rioja naar de 21ste eeuw brengt. Net zoals bij The World's 50 Best Restaurants bestaat de jury uit "leading experts" van de hele wereld, in dit geval Masters of Wine, sommeliers en andere wijnprofessionals. En net zoals The World's 50 Best Restaurants de Franse dominantie in de gastronomie heeft doorbroken, zo kijkt ook deze top 50 met een mondiale blik naar de wijnsector. In het algemeen worden de Europese wijnlanden, Frankrijk op kop, nog altijd beschouwd als superieur ten opzichte van de niet-Europese wijnlanden, de zogenaamde Nieuwe Wereld, omdat de wijnbouw daar later begon als gevolg van de kolonisering. Wijnen uit die Nieuwe Wereld kwamen dertig jaar geleden naar Europa, vooral in het lagere prijssegment. Dat er ook topwijnen in die landen gemaakt worden, drong maar moeizaam door, maar krijgt nu een duw in de rug. Er staan immers 27 domeinen buiten Europa in de top 50. En net zoals bij de laatste editie van 's werelds beste restaurants scoort Zuid-Amerika bijzonder goed met 15 domeinen, waaronder 6 domeinen in de top 10 èn een Argentijns domein op de eerste plaats. Allicht geen toeval, omdat culinaire cultuur en wijncultuur vaak hand in hand gaan. Daartegenover staat Frankrijk met 9 domeinen in de top 50, waaronder slechts 1 in de top 10. Het Franse Château Mouton-Rothschild en Château Haut-Brion, qua reputatie en prijs aan de wereldtop, vallen zelfs buiten de top 50 (respectievelijk op 57 en 52). De lijst maakt evenwel duidelijk dat ze vooral inspeelt op het groeiende wijntoerisme. Wijndomeinen overal ter wereld spelen daar ook op in door niet alleen geleide bezoeken en een wijnboetiek aan te bieden, maar ook een restaurant, een hotel, tot zelfs een wellnesscenter. "Een belangrijke voorwaarde in onze jurering is inderdaad dat het domein zich openstelt voor de wijnliefhebber", zegt Andrew Reed. "Het heeft immers geen zin om domeinen te bekronen voor een wereldwijd publiek als dat publiek er niet welkom is. En er zijn nogal wat topdomeinen die geen bezoekers ontvangen." In die context is deze top 50 geen lijst van domeinen waar je de beste wijnen ter wereld vindt, maar waar je als wijnliefhebber de beste totaalervaring krijgt. Een trend die zich vandaag ook in andere sectoren doorzet: niet alleen het product op zich telt, maar vooral de hele beleving errond. De top 10 1. Catena Zapata, Mendoza, Argentinië 2. Marquès de Riscal, Rioja, Spanje 3. VIK, Cachapoal Valley, Chili 4. Creation, Hemel-en-Aardevallei, Zuid-Afrika 5. Château Smith Haut Lafitte, Pessac-Léognan, Frankrijk 6. Bodega Garzón, Maldonado, Uruguay 7. Montes, Colchagua Valley, Chili 8. Schloss Johannisberg, Rheingau, Duitsland 9. Bodegas Salentein, Mendoza, Argentinië 10. El Enemigo, Mendoza, Argentinië Voor de volledige top 50: www.worldsbestvineyards.com

Lees verder